İmplant Diş Ömrü Ne Kadardır?

İmplant diş ömrü nekadar

İmplant Diş Ömrü Ne Kadardır?

İmplant diş ömrünü, bakımı düzenli bir şekilde yapıldığında, özenle yerleştirilmiş bir diş implantının 20 yıl ile 30 yıl arasında bir ömrü vardır. Diş implantının ömrü implantın doğru şekilde uygulanması ve sonrasında ise hastanın implant bakımlarını aksatmaması ile uzun ömürlü olmaktadır.

İmplant diş ömrünü uzatmak için gerekli önlemler alındığında, implantların ömür boyunca kullanılabilmesi mümkün olmaktadır. Ağız içerisinde eksik dişlerin bulunduğu bölgelere implant yerleştirilmektedir. Yerleştirilen bu implantlar titanyum malzemesinden yapılmaktadır. Bu sebeple implantın biyouyumluluğu bulunmaktadır. Komşu dişlere zarar vermeden uygulanabilen uzun ömürlü bir tedavi olduğu için avantajlıdır.

İmplant Diş Ömrü Ne Kadardır?

İmplant dişin ömrü ağız ve diş sağlığına önem verilmesi, diş hekimi randevularının aksatılmaması gerekir. Böylece implat dişler 20 ile 30 yıl arasında bir sürede problemsiz bir şekilde kullanılabilmektedirler. İmplantların uzun yıllar boyunca kullanılabilmeleri için implant tedavisinin başarılı olması gerekmektedir. Bunun için tedaviyi tecrübeli bir diş hekiminin uygulaması ve hijyen kurallarına uyulması gerekmektedir.

Diş İmplantının Ömrünü Uzatmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

  • Öncelikle ağız ve diş sağlığına özen gösterilmesi gerekmektedir. İmplant tedavi süreci oldukça uzun bir süreçtir ve bu süreçte birçok emek verilmektedir. Bu emeklerin heba olmaması için implantların hijyenine dikkat edilmelidir.
  • Olası bir problemin erkenden tespit edilebilmesi ve önlem alınabilmesi için düzenli olarak diş hekimi kontrollerine gidilmelidir.
  • İmplantların çürüme ve yıpranma riski taşımıyor olmalarına güvenerek implant bakımı aksatılmamalıdır. Çünkü implant üstü protezler gerçek dişler kadar zarar görmeseler de ağız içerisinde yoğunlaşan bakteriler hastanın ağız sağlığını oldukça olumsuz etkilemektedir. Hem diş etlerinde hem de çene kemiğinde açılan boşluklarda ağız sağlığının bozulması sonucunda şiddetli ağrılar hissedilebilmektedir.
  • Ağız içerisindeki her noktaya diş fırçaları uzanamayabilmektedir. Böyle durumlarda diş aralarının tamamen temizlenebilmesi için diş ipi kullanılmalıdır. Ayrıca ağzı gargaraları da kullanılabilmektedir.
  • İmplantların çevresinin özellikle temiz tutulması ve bu süreçte implantlara zarar verebilecek sert kabuklu besinlerin tüketilmemesi gerekmektedir.

İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanır?

İmplant genel olarak 18 yaşını doldurmuş ve çene ve yüz gelişimi tamamlanmış kişilerde kullanılabilen güvenli bir tedavi yöntemdir. Tedavi aşamasına geçilmeden önce ilk olarak kişinin çene röntgeni veya tomografi çekilmesi gerekir. Bu sayede yapılacak tedavinin hastanın çene yapısı için uygun olup olmadığı araştırılır. Bazı durumlarda kemik dokusu genetik sebeplere bağlı olarak çok yetersiz veya beklenenden daha kalın olabilir. Yine diş ve diş etlerinde gerçekleşen kimi iltihaplar kemik dokusu üzerinde eksilmeye yol açabilir.

Bu ve benzeri tespitlerde bulunabilmek adına işlem öncesinde doktorunuzun önerdiği röntgen veya tomografinin çekilmesi büyük önem taşır. Diş kaybından veya başka bir sebepten ötürü gelişen herhangi bir enfeksiyon durumunda tedavi ertelenerek ilk olarak enfeksiyon ortadan kaldırılır.

 

İmplant Diş Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?

İmplant tedavisi sırasında uygulanan işlemler aşağıdaki gibidir:

  • Hastanın çene yapısının implant tedavisi için uygun olup olmadığına bakılmaktadır. Çenesi implant tedavisine uygun olanların tedavi süreçleri hemen başlatılmaktadır. Ancak eğer implant tedavisine uygun değil ise; hastanın implant tedavisi için uygun duruma gelmesi için farklı tedaviler uygulanmaktadır.
  • Hastanın çenesine doğru açılar ile belirlenmiş olan sayıda implant uygulanmaktadır. Yapay diş kökü olan implantların çene kemiği ile kaynaşması beklenmektedir.
  • Çene kemiği ile implantlar kaynaştıktan sonra hastanın ağız içi ölçüleri alınarak protez diş yapılmaktadır ve bu dişler implantların üzerine yerleştirilmektedir. Hastanın herhangi bir problem yaşamaması için protez dişlerin öncesinde prova aşaması olmaktadır. İmplant diş ömrünün uzun olması için implantların çene kemiği ile kaynaşması ve protezlerin ölçülerinin hastanın ağız içerisine uygun olması gerekmektedir.