Diş Beyazlatma (Bleaching)
Diş Beyazlatma Nedir, Nasıl yapılır.
Diş Beyazlatma (Bleaching) Ankara
Ankara da Diş beyazlatma. Dişler yıllar içerisinde renkli yiyecek ve içecek (kahve, şarap ve çay) tüketimi, tütün ürünleri kullanımı ve diğer bazı gelişimsel nedenlerle beyazlıklarını kaybedebilirler.
Estetik diş hekimliğinde renk bozukluğu gösteren dişlerin tedavisinde diş beyazlatma (bleaching); porselen kaplamalarla kıyaslandığında daha kolay, ekonomik ve dişler aşındırılmadığı için daha koruyucu bir işlemdir.
Dişlerdeki Lekelenme ve Renk Değişimi
Diş rengi; göz rengi ve saç rengi gibi kişiye özgüdür. Diş minesinin rengi, minenin kalınlığı, dişin kalsifikasyon derecesine göre dişin saydamlığı dişin rengini belirleyen faktörlerdir. Dişin doğal rengi zaman içerisinde dış etkenlerden etkilenerek değişebilir.
Diş Beyazlatma Fiyatları
Diş beyazlatma fiyatları Türk Diş Hekimliği Birliği fiyat tarifesine göre saptanmaktadır. Ankara Diş Kliniği, Eot kinikden bilgi alınız.
Tedavi nasıl uygulanır?
Seçilebilecek iki tip tedavi yöntemi vardır. Bunlardan ilki dişhekiminizin muayenehanesinde daha hızlı sonuç alınan yöntemdir (Office bleaching), diğeri de eviniz de kendinizin uygulayacağı yöntemdir (Home bleaching).
Her çeşit renkleşmede aynı sonucu alabilir miyiz?
Zaman içinde oluşan sarı ve hafifçe kahverengi renkleşmeler en iyi sonucu verirler. Koyu kahve, mavi-gri renkleşmeler ise dişin en derin yapılarına yerleşmiş zor beyazlatılan renkleşmelerdir. Bu tür renkleşmeler genellikle dişin gelişimi esnasında tetrasiklin gibi antibiyotiklerin kullanımı sonucu oluşur ve istenilen sonucun elde edilmesi için beyazlatma seans sayısının artırılması gerekebilir.
Office bleaching nasıl yapılır?
Beyazlatma işlemi tek seansta yapılır. Bu amaçla dişetleri izole edilerek dişler üzerine beyazlatma özelliğine sahip bir jel uygulanır.Diş dokusunun yapısına ve renk tonuna bakarak hekiminizin kararına göre jeli aktive etmek için lazer, halojen veya LED gibi özel ışık kaynakları kullanılır.
Home bleaching nasıl yapılır?
Evde yapılan beyazlatma yöntemi de diş hekiminin denetiminde yapılır. İlk randevuda diş hekimi hastanın dişlerinden ölçü alır ve bu ölçüyle dişlerin üzerine geçecek şeffaf bir plak hazırlar. Evde beyazlatma yapılan kişi tarafından kullanılan bu plak, hastanın dişlere beyazlatma maddesinin uygulamasını ve dişetlerinin korunmasını sağlar
Ne kadar sürede diş beyazlatma işleminin sonucunu alabilirim?
Muayenehanede yapılan beyazlatma işlemi ortalama 30 dakika ile 1 saat arasında sürer. Beyazlatmadan birkaç gün sonra dişlerin rengi son halini alır. Muayenehanede alınan ölçü ile oluşturulan plaklara yerleştirilen jeller ile yapılan ev tipi beyazlatma işlemi ise jele göre 1-2 hafta içerisinde sonuç vermektedir.
Beyazlatma işlemi dişlere zarar verir mi?
Doğru prosedürde uygulanan beyazlatma işleminin dişlere herhangi bir zararı yoktur.
Hamileler ve peroksit alerjisi olanlara beyazlatma işlemi yapılmaz.
Beyazlatma yapılırken ağrı duyar mıyım?
Beyazlatma sırasında ve sonrasında hastaları rahatsız etmeyecek hassasiyetlerin oluşması normaldir. Bu hassasiyeti gidermek için beyazlatma işlemi öncesi ve sonrasında flüorür ya da diğer hassasiyet giderici ajanlar uygulanır.
Diş beyazlatmanın etkisi ne kadar sürer?
Diş beyazlatmanın etkisi genellikle 1-2 sene arasında değişir. Eğer yoğun sigara içmiyor ve kahve, cay gibi renkli içecek tüketiminiz az ise bu sure daha da uzatılabilir. Ayrıca klinikte yapılan beyazlatma işlemi evde yapılan beyazlatma işlemi ile yılda bir kez desteklenirse süre uzatılabilir.
Kanal tedavisi nedeniyle rengi değişen dişlerin beyazlatılması da mümkün mü?
Eğer beyaz dişler arasında diğer dişlere göre daha koyu bir renkte diş varsa bu diş kendiliğinden ya da kanal tedavisi sonrası canlılığını yitirmiştir. Bu dişleri beyazlatmak için, hekim tarafından diş içerisine beyazlatıcı madde yerleştirilir ve 1-2 gün aralıklarla dişin içerisindeki beyazlatıcı madde istenen sonuç alınana kadar diş hekimi tarafından değiştirilir. Sonuç genellikle mükemmeldir ve ortalama 1 hafta sürer.
Beyazlatmadan sonra nelere dikkat etmeliyim?
Beyazlatma sonrası çay, kahve, sigara, kırmızı şarap, vişne suyu gibi dişi renklendirebilecek gıdalardan uzak durmakta fayda vardır. Genel ağız bakımına dikkat edilmesi de renkleşmelerin tekrarlamasını önleyecektir.
Piyasadaki diğer beyazlatma alternatifleri nelerdir?
Diş hekimlerinin uyguladığı beyazlatma yöntemleri dışında, eczane ve marketlerde satılmaya başlanan beyazlatma kitleri hızla yayılmaktadır. Bunları tedavinin risklerini artırdığı için tavsiye edilmemektedir. Diş eti hastalığı, diş çürüğü ve aşınmaya bağlı diş hassasiyeti olan dişlerde zararlı olabilirler. Bu beyazlatma ajanlarının mutlaka bir hekime danışarak kullanılması gerekir.