Dişler Nasıl Fırçalanmalı? Diş Fırçalama Önemi

Diş Fırçalama

Dişler Nasıl Fırçalanmalı? Diş Fırçalama Önemi

 

Herkes mükemmel gülüşe sahip olmak ister “Dişler Nasıl Fırçalanmalı?” sorusuna yanıt  vermeye çalışacağız. Ağız ve diş sağlığını korumak hem estetik görünüm hem de fonksiyonellik açısından zaruridir. Çoğu insan bildiğini zanneder. Çoğu insan diş fırçaladığını zanneder. Fakat doğru bilgiye sahip olmadığı için dişlerini temizleyemez ve fayda göremezler. Bu sebeple diş fırçalamanın faydasız olduğunu düşünürler ve dişlerini maalesef kaybederler. Diş fırçalama alışkanlığına sahip olmanın önemi yadsınamaz fakat doğru diş fırçalama tekniklerini biliyor olmak bu noktada ayırt edicidir. “Dişler doğru şekilde nasıl fırçalanır” sorusunun yanıtını yazının devamında bulabilirsiniz.

Diş Fırçalamazsanız Ne Olur?

Ağız sağlığı için ağız içi bölgenin temiz tutulması gerekir. Diş fırçalamanın yanı sıra diş ipi kullanma, düzenli dişçi kontrolüne gitme, önerilen şekilde gargara kullanma, şayet gerekliyse ortodontik tedavi alma gibi faktörler de ağız sağlığı açısından önem arz eder. Peki, diş fırçalamazsanız nelerle karşılaşırsınız? İşte, öne çıkanlardan bazıları:

  • Düzenli ve doğru şekilde diş fırçalamamak ağız hijyenini riske atar. Ağız içinde bakteri formları gelişir ve çoğalır.
  • Gıda artığı ve bakteri plağı gibi oluşumlardan dolayı diş yüzeyinde bozulmalar meydana gelir.
  • Bakteri birikimi hem diş ve diş eti hastalıklarına davetiye çıkarır.
  • Diş minesi tabakası deforme olur.
  • Dişler çürür ve hatta diş kaybına varan sonuçlar meydana gelebilir.

 

Doğru Diş Fırçalama Teknikleri

Sırası ile aşağıdaki adımları uygulamanız tavsiye edilmektedir:

  • Diş fırçasını, diş etlerine 45 derece eğimde tutun.
  • Alt ve üst dişlerinin dışa bakan yüzeylerini fırçalamaya başlayın.
  • Sonra, bu defa alt ve üst dişlerin içe bakan yüzeylerini fırçalayın.
  • Fazla güç uygulamayın, diş ve hafif hareketlerle dişlerinizi fırçalayın.
  • Dairesel hareketler ile diş yüzeyini fırçalayın.
  • Diş çiğneme alanına geçin ve ileri-geri hareketlerle dişlerinizi fırçalamaya devam edin.
  • Dişleri fırçaladıktan sonra, dil yüzeyini temizlemeniz gerekir çünkü dil de maksimum ağız hijyeninin önemli bir parçasıdır.

Diş Fırçalamaya Dair Bilinmesi Gerekenler

Diş fırçası uçlarının boyutları, kıl sertlik dereceleri değişmektedir. Ağız ve diş yapınıza uygun olan diş fırçasını kullanmalısınız. Hangi diş fırçasını kullanmalıyım konusunda kafanız karışıksa, diş hekimine danışabilirsiniz. Diş yüzeyini fazla güç uygulayarak, sert şekilde fırçalamak dişlerinizi temizlemeye ya da diş lekelerini geçirmeye yardımcı olmaz, aksine bu eylem diş etine ve diş minesine zarar verebilir. Diş macununu fazla kullanmanıza da gerek yoktur, küçük bir parça macun fazlası ile yeterli olacaktır, fazla diş macunu kullanmak uzun vadede gereksiz masraf olacaktır. Dişlerinizi her gün, günde iki kere ve iki dakika fırçalamanız önerilmektedir.

Diş fırçalamak, çoğu durumda tek başına yeterli değildir. Fırçanın ulaşamadığı ya da kısmen girebildiği bölgelerde bakteriler kalacaktır. Bu da zamanla dişlerin çürümesine sebep olacaktır. Tam koruma için, düzenli diş ipi kullanmanız gerekir. Dental arayüz fırçası ve gargara gibi ağız bakım ürünlerini de kullanarak sorunları önleyebilir ve temiz, beyaz görünen dişlerin keyfini çıkarabilirsiniz.