BRAKETLERLE İLK HAFTA ÖNERİLERİ

Braketlerle ilk hafta

BRAKETLERLE İLK HAFTA ÖNERİLERİ

Tel tedavisi başlarken en zoru vücudun, ağızdaki bu yabancı materyalle geçireceği ilk haftadır. Braketleme işlemini takiben hafif ağrı ve rahatsızlık hissi olabilir ancak ilk haftayı atlattıktan sonra güzel ve düzgün bir gülümsemeye artık daha yakın olacağınızı unutmamalısınız. Her ne kadar günümüzde braketler eskisinden çok daha küçük, daha modern ve rahat olsa da hala onları bir parçamız gibi hissetmek için uyum sürecine ihtiyacımız olabiliyor.

İlk günlerde rahatsızlık hissi kaçınılmazdır: Braketler normalde acı vermez ancak birkaç gün içinde giderek azalan bir rahatsızlık ya da ağrı söz konusu olabilir. Doktorunuza danışarak basit ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

İlk hafta braket dostu (yumuşak ve ılık/soğuk) yiyecek ve içecekler tüketmelisiniz: Meyve sebze püreleri, yoğurt, çorba, puding, dondurma, elma suyu ve buzlu su vs. braket dostu gıdalardır. Sert, yapışkan, zor çiğnenen karamel, patlamış mısır, simit, fındık, pizza kenarı, sert etler gibi gıdalardan, özetle braketinize zarar verebilecek yiyeceklerden kaçınmalısınız. Elma, havuç gibi ısırarak koparıp tüketeceğiniz yiyeceklerden kaçının. Yiyecekleri küçük parçalar halinde keserek ve arka dişlerinizle çiğneyerek tüketmeniz daha iyi olur.

Tuzlu su ve ortodonti mumu kullanabilirsiniz: Braketlerle geçirdiğiniz ilk haftada yanak içerisinde ve dudaklarda rahatsızlık hissedebilirsiniz. Bu alışma süreci geçtikten sonra ağız yapınız alışacağı için braketler sizi rahatsız etmeyecektir. İlk hafta boyunca tuzlu su ile ağzınızı çalkalayarak bu rahatsızlık hissinizi giderebilirsiniz. (Tansiyon probleminiz yoksa ılık suyun içerine bir çay kaşığı tuz ekleyip karıştırın, yutmadan ağız içerisinde çalkaladıktan sonra tükürün.) Ayrıca ortodonti mumundan küçük bir parçayı alarak braketin rahatsız ettiği noktalara uygulayabilirsiniz. Bu süreçte braket ile diş fırçalamaya ve diş ipi kullanmaya alışmaya çalışın. Braketin çevresini fırçalamak ve diş ipi kullanmak ilk başlarda tuhaf hissettirebilir. Braketleme işlemi gerçekleştirildikten sonra, ağız içi temizliğinize dikkat etmek daha da önemli bir hale gelmektedir. Fırçalama rutininiz sabahları, öğünlerden sonra ve uykudan önce en az üç dakika olacak şekilde, orta sertlikte bir diş fırçasıyla hafif baskıyla uygulanmalıdır. Beyazlatıcı olmayan florür diş macunu kullanmalısınız. Ortodontik diş ipi ve ara yüz fırçası kullanmak işinizi kolaylaştırabilir. Ağız duşu kullanmak da ulaşılması zor noktalar için bir çözüm olabilir.
Eğer dişlerinizin gevşediğinizi hissederseniz paniklemeyin: Braketleme işleminden sonra, özellikle ilk haftada bu durumu yaşayabilirsiniz ve bu paniklemenize yol açabilir. Ancak bu tamamen normaldir ve dişlerinizin düşme tehlikesi yoktur. Bu dişlerinizin oryantasyon sürecidir ve yeni konumlarına yerleşebilmek için gevşemeleri gerekir. Süreç bittiğinde dişler yerine sabitlenecektir.
Braketlerle ilgili olası acil durumlar: Braketlerle gerçek bir acil durum yaşanması çok nadirdir ancak zaman zaman evde bile çözebileceğiniz küçük aksilikler olabilir. Yaşanabilecek küçük aksaklıklardan bazıları ağrı, braketin gevşemesi, kırılması ya da batan bir tel olabilir. Rahatsızlık yaratan ağrı durumlarında reçetesiz satılan parasetamol içerikli ağrı kesicilerden destek alabilirsiniz. Kırık veya gevşek bir braket ile baş etmek için, hemen ortodontistiniz ile bir randevu ayarlamalısınız. Ortodontistinize ulaşana kadar tahriş olan batan telin ucunu ortodonti mumu ile kaplayabilirsiniz.

Farklı görünümün yarattığı rahatsızlık duygusu: Rahatsızlık duymanız normaldir ancak bu duygu oldukça hızlı geçer ve bir süre sonra braketlerin varlığını bile unutabilirsiniz. Sonuca ve tedavi bitimindeki harika gülümsemenize odaklanmak işinizi kolaylaştıracaktır.

Bu uzun, titizlik ve özen gerektiren sürecin doğru seçilmiş bir ortodontistle yürütülmesi önemlidir. Tedavi için tercih edeceğiniz kliniğin hastaya özel ve bütünsel çalışma ilkesiyle hareket ettiğinden emin olmalısınız. Kontrol randevularınızı hekiminizin yönlendirmesiyle takip edebilmeli ve ihtiyaç durumunda klinikle iletişim halinde olabilmelisiniz.