Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Nasıl Yönetilir?

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Nasıl Yönetilir?

Bebeğiniz 6’ncı ayından itibaren diş çıkarmaya başlar. Doğumdan sonra ilk aylar bebeğinizin dünyaya, sizin de anneliğe alışma döneminizdir. Gazı, uykusu gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz. Ancak bebeğinizin tüm dönemlerinde çeşitli sıkıntılarla karşılaşmaya hazırlıklı olun. Huysuzlukları, ağlamaları, uykusuz kaldığı geceler özellikle 6’ncı ayda başlayabilir. Çünkü bebeğiniz 6’ncı ayından itibaren diş çıkarmaya başlar. Bebeklerde diş çıkarma dönemi ebeveynler için zorlayıcı olabilir. Bebeklerde diş çıkarmayla ilgili merak edileler

Bebeklerde diş çıkarma ne zaman başlar?

Bebeklerde diş çıkarma, genellikle bebeklerin 6 ila 10 aylıkken başlar, ancak her bebek farklıdır ve diş çıkarma süreci bebekten bebeğe değişebilir. Diş çıkarma süreci, genellikle alt ön dişler (alt orta kesici dişler) ile başlar ve ardından üst ön dişler (üst orta kesici dişler) gelir. Dişler sırasıyla çıkmaya devam eder ve genellikle 2-3 yaşlarına kadar tüm süt dişleri tamamlanır.

Diş çıkarma sürecinde bebeklerde bazı belirtiler görülebilir, bu belirtiler arasında aşağıdakiler bulunabilir:

  • Diş eti şişmesi ve kızarıklık
  • Bebeğin sık sık tırmalaması veya diş etlerini kaşıması
  • Ağızda tükürük üretiminin artması ve tükürüğün akması
  • İştahsızlık veya iştah değişiklikleri
  • Huysuzluk ve huzursuzluk
  • Ateş (ancak ateşin sadece diş çıkarma ile ilişkili olduğunu düşünmek yanıltıcı olabilir, bu yüzden diğer nedenleri de göz önünde bulundurmak önemlidir)

Bebekleri rahatlatmak için bu süreçte neler yapılmalıdır?

Diş çıkarma süreci bebekler için rahatsızlık yaratabilir, bu yüzden bu dönemde ekstra ilgi ve rahatlatıcı önlemler almak önemlidir. Diş etlerini rahatlatmak için soğuk dişlikler veya diş kaşıyıcılar kullanabilirsiniz. Ayrıca, çocuğunuzun diş çıkarma sürecini daha rahat atlatabilmesi için doktorunuzun önerdiği ağrı kesici veya diş jellerini kullanabilirsiniz. Eğer bebeğinizin diş çıkarma sırasında aşırı ağrısı veya rahatsızlığı varsa bir çocuk doktoruna başvurmanız önemlidir.

Bebeklerde diş bakımı nasıl sağlanmalıdır?

İlk dişlerin görülmesi ve öncesinde ağız içi ve dişler temiz bir gazlı bezle ya da parmak fırçaları yardımıyla temizlenmelidir. 1 yaşından itibaren fırça kullanımına başlanmalı ve çok az miktarda macun fırça yüzeyine sürülmelidir. 2-6 yaş grubu çocuklarda macun miktarı bezelye tanesi büyüklüğünde ve florürlü diş macunu kullanılmalıdır.

Bebek Diş Temizliği
Bebek Diş Temizliği Ve Bakımı

Bebekler, çocuklar ilk kez ne zaman diş hekimine götürülmelidir?

İlk diş hekimi ziyaretinin ilk diş çıktıktan sonra bebeğinizin 6’ncı ayında veya 1 yaşında olması gerektiğine Amerikan Çocuk Diş Hekimligi Birliği (AAPD) ve Avrupa Çocuk Diş Hekimliği Birliği (EAPD) tarafından dikkat çekilir. Erken çocukluk çağı çürüklerinin (biberon çürüklerinin) önlenmesinde, ailelerin diş sağlığı konusunda bilgilendirilmeleri, yönlendirilmeleri ve önlem almaları önem taşır.

Diş çıkarma sırası

  • Diş çıkarmada öncelik sırası ilk olarak alt ön dişlerdedir. Bunu takiben üst ön dişler ve yan kesici dişler olacak şekilde devam eder. Süt dişlerinin çıkma sıraları şöyledir:
  • Üst-alt kesici dişler: 6-12 ay.     Düşme (ortalama): 7-8 yaş
  • Üst-alt köpekdişler: 18-24 ay.     Düşme (ortalama): 10-11 yaş
  • Üst-alt birinci süt azı dişleri: 12-18 ay.     Düşme (ortalama): 9-10 yaş
  • Üst-alt ikinci süt azı dişleri: 24-30 ay.     Düşme (ortalama): 11 yaş
  • Daimi birinci azı dişleri ise 6 yaşında çıkar ve 6 yaşında ilk kalıcı diş ağız içinde yerini alır.