Bebek Diş Temizliği Ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Bebek Diş Temizliği

Bebek Diş Temizliği Ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Bebeklerde dişlerin bakımına, ilk diş ile başlanılabilir. Çocukta tüm dişlerin çıkması beklenilmemelidir. Miniklerin ağız temizliğine başlanmasında anne ve babalara büyük sorumluluklar düşmektedir. Yeni doğan bebek diş temizliği her beslenmeden sonra yapılması gerektiğini belirtmektedir. Bebek dişleri çıkmadan bile beslenme sonrası temiz nemli bir gazlı bez ile yumuşakça silinebilir. İlk dişler ise, steril bir gazlı bez ile hafifçe silinebilir.

Bebek Diş Temizliği İçin Diş Fırçalama

Bebek diş bakımı için çeşitli yöntemlere başvurabilirsiniz. Bebek diş bakımı için başvuracağınız yöntemlerden en basiti, bebeklerinizin dişini sizlerin fırçalamasıdır. Bebekler ilk dişlerini çıkarmaya başladığında, temiz bir bez yardımıyla ya da diş fırçasıyla temizliğini gerçekleştirebilirsiniz. Ancak kullanacağınız diş fırçasının kesinlikle çok küçük uca, yumuşak kıllara sahip olması gerektiğini unutmamalısınız. Bebek diş fırçası yardımıyla bebeklerinizin dişlerini fırçalarken ilk zamanlarda sadece su kullanmanız yeterli olacaktır. Dişler gelişmeye ve büyüme başladığında zamanla az miktarlarda bebek diş macunu kullanabilirsiniz. Çocuk yürümeye çağına geldiğinde diş macununun miktarı artırılarak sürece devam edilebilir.

Bebeklerde ilk diş genellikle 6 ay civarında çıkar. Bebeğinizin ilk dişi çıktığında, diş fırçası ve diş macunu kullanarak bebeğinizin dişlerini temizlemeye başlamanız gerekir. Diş fırçanızın yumuşak kıllı ve küçük olması gerekir. Diş macununun ise florlu olması gerekir. Flor, diş çürüklerini önlemeye yardımcı olan bir mineraldir. Bebeğinizin dişlerini günde iki kez, sabah ve akşam fırçalayın. Her seferinde iki dakika fırçalayın. Bebeğinizin dişlerini fırçalarken, dişlerinizin iç, dış ve çiğneme yüzeylerini fırçalayın. Bebeğinizin diş fırçasını her ay değiştirin.

Bebeklerin Dişleri Ne Zaman Fırçalanır?

Bebeğin ilk dişleri 6-8 ay civarı çıkmaya başlar. Ortalama 2,5-3 yaşına geldiğinde diş sürme tamamlanır ve arka dişlerin de tamamlanmasıyla ağızda 20 süt dişi olur. Bebek diş fırçalama yaşını merak edenler için şu söylenebilir; Bebeklerin diş temizliğinin dişlerin görünmesinden itibaren yapılması gerekir. Ortalama 2-2,5 yaşından itibaren sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce düzenli fırçalanma alışkanlığını başlatmak gerekir.

Bebeklerin Dişleri Nasıl Temizlenir?

Bebeğinizin dişlerini ve dilinin önünü temiz bir bez veya ıslatılmış pamuk kullanarak nazikçe silebilirsiniz. 1 yaşından itibaren bebeğinize uygun, yumuşak diş fırçalarını da kullanabilirsiniz. Kullanılmaya başlanan fırçanın kullanımdan sonra iyice temizlenmesi ve en geç 3 ayda 1 yenisiyle değiştirilmesi gerekir. Elbette bu süre, fırçanın yıpranmasına göre daha erken de olabilir.

Bebeklerde Biberon Çürüğü Nedir?
Biberon Çürüğü Nedir?

Ankara Çocuk Diş Doktoru ( Pedodonti)

Ankara çocuk diş doktoru ( Pedodonti) bebeklerin, çocukların ve özel ilgi gerektiren bireylerin ağız ve diş sağlığı sorunları ile uğraşan, diş hekimliğinin bir anabilim dalıdır. Çocuk diş hekimliği, diş hekimliğinin yaşa bağlı olarak çalışan tek dalıdır. Pedodontistler , standart diş hekimliği eğitimine ek olarak engelli ve özel ihtiyaçları olan çocuklar dahil tüm çocukların psikolojisi, büyüme ve gelişimi, süt ve genç sürekli dişleri üzerine eğitim görmüş olan uzman hekimlerdir.  Eot Klinik Ankara olarak çocuk ağız ve diş sağlığı hizmetlerini Doç. Dr. Betül MEMİŞ ÖZGÜL vermektedir.