İltihaplı Apseli Diş Çekilir Mi?

İltihaplı Diş Çekilir Mi?

İltihaplı Apseli Diş Çekilir Mi?

İltihaplı Diş Çekilir Mi? İltihaplı diş kişinin suratında şişmeye neden olmuşsa ve vücutta ateş, halsizlik gibi belirtiler varsa antibiyotik kullanımıyla iltihabın akut halini baskılanması gerekir. Bu durumda karşımıza iki ana tedavi yöntemi çıkmaktadır. İltihap diş köklerine zarar vermemişse ve boyutu çok büyük değilse kanal tedavisi ile tedavi edilip ağızda tutulabilir. Fakat diş iltihabı eğer büyükse ve dişlerin köklerini de etkilemişse dişin çekimi önerilir. Radyolojik görüntüleme ile bu tedavi yöntemlerine hekim karar verir. Yapılacak tedavi sonrasında da antibiyotik kullanımı gerekli ise hekim bu konuda bir bilgilendirme yapacaktır.

Apseli Diş Akut Değilse Çekilir Mi?

ltihap akut halde değilse, yani akut olmayan iltihaplı diş çekilirse, mesela diş arada bir şişiyor sonra iniyor sonra tekrar şişiyorsa, kronik iltihaplı bir diş olduğu için hemen çekilebilir. Gerekirse çekimden sonra antibiyotik desteği verilebilir. Genellikle antibiyotik de gerekmez ama antibiyotik vermeyen hekim kötü hekimdir inanışı olduğu için hekimler bir ilaç yazarlar. İltihaplı apseli bir dişin çekilememesindeki asıl problem, dişin kolay uyuşmayacak olması ve dokunulamayacak kadar hassas olmasıdır. Hekim dişe dokunamaz bile. Apseli bir dişin anestezi çok ağrılı olur. O yüzden öncelikle apseye sebep olan diş çürüğü, diş çekilecek olsa bile temizlenerek apsenin inmesi sağlanmalıdır.

Dişteki İltihap Ne Zaman Geçer?

Dişte oluşan  iltihap dişe müdahale edilmediği sürece geçmez. Mevcut belirtiler yani yüzde şişme, ağrı, ateş gibi bulgular antibiyotikle baskılanabilir. Bu durum kişileri yanıltabiliyor. Bu belirtilerin geçmesi demek diş iltihabının geçmesi demek değildir. Diş iltihabının çözümü diş hekiminin yaptığı tedaviden geçer.  Yapılan tedavi kanal tedavisi ise kanalların doldurulmasıyla bakteri sızdırmazlığı sağlanıp dişteki iltihap yerini sağlam kemiğe bırakır. Bu süre en az 6 ay kadar sürer. Düzenli diş hekimi kontrollerinde alınan kontrol radyografları ile iyileşme periyodu gözlemlenir. Eğer yapılacak tedavi çeşitti diş çekimi ise, dişin çekilmesi ardından mevcut iltihaplı doku hiç kalmayacak şekilde temizlenmesi gerekir. iyileşme periyodunda en az 2 ayda kemik dolumu ilgili bölgede gözlenmeye başlar.

Diş İltihabı için Antibiyotik Kullanmak Zorunlu Mu?

Diş iltihabı akut dönemde ise yani kişinin suratında şişlik, ateş, halsizlik gibi belirtilerin olduğu dönemde mevcut enfeksiyonun vücudun geneline yayılmaması adına yapılacak işlemden önce antibiyotik kullanılması faydalı olur. Bunun dışında dişin durumuna göre gerekli muayeneler yapılarak da destekleyici tedavi yöntemi olarak antibiyotik reçete edilebilir.