Diş Hassasiyeti Neden Olur, Diş Hassasiyetinin Tedavisi

Diş Hassasiyeti Neden Olur, Diş Hassasiyeti nasıl geçer.

Diş Hassasiyeti

DİŞ HASSASİYETİ NEDİR?

 

Diş hassasiyeti, dentin aşırı duyarlılığı veya kök hassasiyeti olarak da bilinen en yaygın diş rahatsızlıklarından birisidir. Sıcak, soğuk, tatlı, çok asidik yiyecek & içecekler tüketiminde veya soğuk havada nefes alırken, dişlerde veya tek bir dişte hissedilen, uyaranlar ortadan kalktıktan sonra geçen, lokal, keskin, kısa süreli diş ağrılarıdır.

 

DİŞ HASSASİYETİ YAYGIN BİR PROMLEM MİDİR?

 

Diş hassasiyeti çok yaygındır ve popülasyonun yaklaşık yarısının diş hassasiyeti yaşadığı tahmin edilmektedir. Diş hassasiyeti zaman içerisinde şiddetlenebilir, azabilir ya da yok olabilir.

 

Kadınlarda diş hassasiyeti erkeklere göre daha fazla görülür.

 

Aşırı dentin hassasiyetinin en şiddetli yaşandığı dönem 30-40 yaş aralığıdır.

 

DİŞ HASSASİYETİ NEDEN OLUŞUR?

 

Diş eti hastalığı ya da sert fırçalama vb. travmatik alışkanlıklara bağlı olarak dişetinin çekilmesi sonucu kök yüzeyinin açığa çıkması ve diş minesinin aşınmasına bağlı olarak diş hassasiyeti gelişir.

 

Diş köklerinde hassasiyetin nedenleri; Dişlerin kök yüzeyleri mine gibi sert bir dokuyla değil, kemik ve diş eti gibi daha yumuşak dokularla örtülüdür. Eğer bireyde tedavi edilmemiş bir dişeti hastalığı varsa, zamanla diş eti ve kemik dokusu seviyesi azalır, kök yüzeyi açığa çıkar. Sert fırçalamaya bağlı, açığa çıkmış kök yüzeyi daha kolay aşınır ve diş hassasiyeti gelişir.  Kök yüzeyinin altındaki doku dişin sinirinin uzantılarını içerdiği için bahsettiğimiz uyaranlarda hassasiyet hissedilir.

 

Diş kuronlarında hassasiyetin nedenleri; Sert fırçalama, kıl yapısı sert olan diş fırçası, kürdan vb. ağız bakım ürünlerinin kullanımı, aşındırıcı diş macunu kullanımı, asidik gıda tüketimi, diş gıcırdatma alışkanlığı sonucu diş minesinin aşınması sonucu diş hassasiyeti gelişir. Mine dokusunun altındaki doku dişin sinirinin uzantılarını içerdiği için bahsettiğimiz uyaranlarda hassasiyet hissedilir.

DİŞ HASSASİYETİMİ ÖNLEYEBİLİR MİYİM?

 

Diş eti hastalıklarının önlenmesine yardımcı olmak için ağzınızı mümkün olduğunca sağlıklı tutarak iyi ağız hijyeni ile diş duyarlılığı oluşma riskinizi azaltabilirsiniz.

 

Diş hekiminiz tarafından önerildiği gibi düzgün bir şekilde fırçalamak, diş ipi kullanmak ve aşındırıcı içeriği düşük diş macunu kullanmak diş hassasiyetine sahip olma riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir.

Asidik olmayan diyet de diş hassasiyetinizi önlemeye yardımcı olur.

 

Hassas dişlerinizi görmezden gelmek sizi diğer ağız sağlığı sorunlarına karşı savunmasız hale getirebilir, özellikle mevcut diş hassasiyetiniz yeterli diş fırçalamanıza engel olarak diş çürüğü ve diş eti hastalığı gelişimini hızlandırır.

 

DİŞ HASSASİYETİNİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

 

Öncelikle diş hassasiyetinizin olup olmadığını ve nedenlerinin ne olduğunu anlayabilmeniz için diş hekiminize muayene olmanızı öneririz.

 

  1. Aşama tedavi
  • Diş hassasiyetinize neden olan etken diş hekiminiz tarafından belirlenip ortadan kaldırılmalıdır.
  • Diş hassasiyetinizi tedavi etmek için diş hekiminiz hassas dişler için özel olarak üretilmiş düşük aşındırıcı partiküllü ve hassasiyet giderici içerikli bir diş macunu kullanmanızı tavsiye eder.

Şikayetlerinizde azalma olmadığında;

 

2. Aşama tedavi

  • Diş hekiminiz, dişlerinizi daha az hassas hale getirmek ve çürümeye karşı ekstra koruma sağlamak için özel olarak formüle edilmiş florür jeli ve aşınmış alanları mikro düzeyde tamir edecek başka ajanlar uygulayabilir.
BİZE ULAŞIN

MAHALL KULE OFİS

Mustafa Kemal Mah. Dumlupınar Bul. No: 274 B-Blok  Kat:15 Daire:167  06530 Çankaya/ANKARA

(0312) 466 22 77 - (0533) 598 56 71

Google Map

Google Harita Üzerinden Adres Bilgisi