AMALGAM DOLGULAR (METAL DOLGULAR)
EOT Klinik Ankara’da amalgam dolgu uygulanıyor mu?
Hastalarımızın özel talebi yoksa amalgam dolgu uygulamayı aşağıda bahsedeceğimiz sebeplerden dolayı tercih etmiyoruz.
EOT Klinik Ankara’da amalgam dolgu sökümü yapılıyor mu?
Hem hastalarımızın estetik nedenlerden dolayı kişisel talepleri doğrultusunda, hem de doktorunuzun gerekli gördüğü durumlarda amalgam dolguyla ilgili bilimsel dayanaklı bilgileri paylaştıktan sonra özel bir protokolle amalgam dolgu sökümü kliniğimizde yapılmaktadır.
Amalgam nedir?
Amalgam dolgular halk arasında gümüş dolgular ya da civalı dolgular olarak da bilinirler.
Amalgam dolgular; bakır, kalay ve gümüş metal alaşımlarının, %45-50 oranında civa ile karıştırılmasıyla daha dayanıklı hale getirilerek elde edilir.
150 yıldan daha uzun bir süredir amalgam dolgular çürük dişlerin tedavisinde kullanılmaktadır.
Dişhekimleri amalgam niçin tercih ederler?
Amalgam uzun ömürlü ve ucuz bir dolgu maddesidir.
Ülkemizde sosyo-ekonomik durumu zayıf, ağız hijyeni yetersiz (çünkü amalgam dolguların çevresinde çürük yeni çürük oluşumu ihtimali çok düşüktür) hastalarda amalgam dolgular tercih edilmektedir.
Diğer dolgu maddelerine oranla çok daha kısa zamanda ve teknik hassasiyet gerektirmeden kolaylıkla uygulanabilirler.
Amalgam dolgular; sadece civaya allerjisi kesin olarak tespit edilen hastalarda kullanılmamaktadır.
Amalgam dolgulardaki civa zararlı mıdır?
Amalgam dolgudaki civa diğer yine dolgu içindeki diğer metallerle birleştiği için kimyasal yapısı değişir ve kendi kendine ağız ortamına salınamadığı için zararsız bir materyale dönüşür.
Besinleri çiğneme ve öğütme sırasında açığa çıkan civa miktarı, normal günlük yaşantımızda su, hava ve meyve-sebzelerden alınan miktardan daha düşüktür.
Bilimsel araştırmalarla amalgam dolgulardaki civanın insan sağlığına zararı tespit edilememiştir.
*** Amalgam dolgular söküldüğünde dolgu materyalindeki civanın oluşturduğu düşünülen bazı hastalıkların iyileştiği iddia edilmektedir, ancak bilimsel tabanı olmayan bu yetersiz bilgiye itibar etmemenizi öneririz.
Amalgam dolgular değiştirilmeli midir?
Amalgam dolgular; sadece civaya allerjisi kesin olarak tespit edilen hastalarda değiştirilmelidir.
Amalgam dolgular, tükürük aracılığıyla ağız içerisindeki diğer metallerle (kuron, köprü, hareketli protez kroşeleri-tırnakları) etkileşime girdiğinde ağız içerisinde galvanik bir akım (elektrik akımı) oluşur. Buna bağlı olarak ağız içerisinde metalik tat ve ağız mukozasında (yanak,dil, damak) lichen planus dediğimiz beyaz lezyonlar oluşur. Bu gibi durumlarda özel bir protokolle amalgam dolgular değiştirilmelidir.
Amalgam dolgunun altında çürük oluşumu, dişte hassasiyet, diş dokusunun ya da dolgunun kırılması gibi nedenlerden dolayı amalgam dolgular değiştirilmelidir.
Amalgam dolgular keyfi sökülmemelidir. Çünkü hem diş dokusundan gereksiz madde kaybına neden olur, hem de amalgam dolgular sökülürken yüksek miktarda civa ve civa buharı açığa çıkma olasılığını arttırmış oluruz.
Dünyadaki diğer ülkeler amalgam dolgu ile ilgili ne düşünüyor?
Dünya Diş Hekimleri Birliği (FDI / World Dental Federation) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO/ World Health Organisation) amalgam diş dolgusu ile bağlantılı düşük civa buharı seviyelerinin endişe kaynağı olup olmadığını belirlemek için mevcut en iyi bilimsel kanıtları gözden geçirmiştir.
FDA 6 yaş ve üstü yetişkinler ve çocuklar için ağız içindeki bütünlüğü bozulmamış amalgam diş dolgularını güvenli bulmaktadır.
Yetişkinlerde ve 6 yaş ve üstü çocuklarda yapılan klinik çalışmalar, diş amalgam dolgusu ile sağlık sorunları arasında bir bağlantı bulamamıştır.
Dolgularınız iyi durumda ise ve dolgunun altında bir bozulma yoksa, FDA amalgam dolgularınızı çıkarmanızı veya değiştirmenizi önermez.
!!! Dünyadaki gelişmiş ülkeler, aşağıdaki sebeplerden dolayı amalgam dolgu yapımının kademeli olarak azaltılmasını önermektedirler;
- Amalgam dolguların üretim tesisleri civa kullanımına bağlı olarak çevresel kirliliğe neden olmaktadır.
- Amalgam dolgular uygulama sırasında civa buharı açığa çıkmasına neden olmaktadır.
- Amalgam dolgular gerekli durumlarda (çürük, kırık vb.) söküldüğünde civa buharı açığa çıkmasına neden olmaktadır.
- Bu nedenle dolgunun ömrü göz önünde bulundurulduğunda (5-7 yıl), sökülme sırasında zararlı olabilme ihtimali olan bir malzemeyi kullanmamayı tercih etmektedirler.
- Günümüzde, amalgam dolguya alternatif güvenli dolgu materyalleri üretilmiştir.
Bilgilendirme
***Aşağıdaki linklerden size aktardığımız bilgilerin ana kaynağına ulaşabilir ve böylelikle dünyadaki bilim insanlarının paylaştığı daha güvenilir ve temiz bilgileri okuyabilirsiniz.
https://www.fda.gov/medical-devices/dental-amalgam/about-dental-amalgam-fillings