Çocuklarda Diş Sıkma ve Diş Gıcırdatma nedenleri

çocuklarda diş sıkma diş gıcırdatma

Çocuklarda Diş Sıkma ve Diş Gıcırdatma nedenleri

Çocuklarda uyku esnasında görülen diş sıkma ve gıcırdatma durumuna bruksizm denir. Bu durum 5 yaş altı çocuklarda sıklıkla görülebilmektedir. Ancak dişsel bir durumdan kaynaklanabileceği gibi altta yatan başka sebeplerin de olması olasıdır. Bu sebeple çocuklarının gece diş sıktığını fark eden ailelerin mutlaka bir diş hekimi kontrolü sonrası gerekli durumlarda pediatrist tarafından da muayene edilmesi gerekebilmektedir. Durumun değerlendirilmesi sonucu dişsel ve gelişimsel sorunlara yol açma ihtimalleri değerlendirilerek kişiye özel tedavi planlamalarının yapılması gerekmektedir. Çocuklarda sıklıkla görülen bu durum derin uyku evrelerinde veya çocuklar stres altındayken meydana gelir. Diş gıcırdatma çocuklarda sık rastlanan bir sorundur. Diş gıcırdatmaya bağlı olarak bireylerde baş ağrısı, boyun ve çene ağrısı olabilir. Dişlerde sıcak – soğuk hassasiyetini artırabilir.

Diş gıcırdatma ve diş sıkma nedenleri nelerdir?

Diş sıkma, nedeni tam olarak bilinmeyen bu durum. Çocukların diş yapısında üst ve alt dişleri düzgün hizalanmadığı durumlarda daha sık rastlanmaktadır. Diş çıkarma evresinde ağrı kaynaklı olarak çocuklar diş gıcırdatma yapabilirler. Stres, öfke gibi durumlarda başka bir nedendir. Çocuk ve bebeklerdeki diş gıcırdatmanın teşhisi çocuklardan çok ailelerin şikayetleri üzerine ortaya çıkmaktadır. Çocuğunuz diş gıcırdatıyorsa bu sorunun kendi kendine geçmesini beklemek doğru değildir. Diş gıcırdatmaya neden olan sorun diş  ve diş yapısından kaynaklanıyorsa dişlerde aşınma, çürükler, çene eklemlerinde aşınma ile birlikte yapı bozukluklarına ve uyku problemlerine neden olabilir.

Çocuklarda diş gıcırdatma tedavisi

Diş gıcırdatma problemi olan çocuklarda yapılması gereken ilk uygulama, gece çocuğu izlemek ve diş gıcırdatma sırasında hafif dürterek derin uykudan normal uykuya geçmesini sağlamaktır. Bu son derece etkili bir yöntemdir. Bunu, diş gıcırdatma sıklığı azalana ya da tamamen bitene kadar her gece sabırla uygulamak gerekebilir. Zamanla diş gıcırdatmanın azaldığı görülecektir. Medikal plakların çocuklarda kullanımı gelişim döneminde önerilmemektedir. Çocuğunuz  diş gıcırdatma ve diş sıkma durumunda öncelikle bir çocuk diş hekimine gidebilirsiniz. Çocuk diş doktorunuz muayenede sırasında dişlerde hasar olup olmadığını kontrol edecektir. Ayrıca muayene sırasında  çocuğunuzun stresli olup olmadığını anlamak için bazı sorular sorulabilir. Gerekli görülmesi durumunda çocuk psikoloğuna veya psikiyatristine başvurmanız tavsiye edilebilir.