Bebeklerde Biberon Çürüğü Nedir?

Bebeklerde Biberon Çürüğü Nedir?

Bebeklerde Biberon Çürüğü Nedir?

Biberon çürüğü; özellikle geceleri beslenmeye alıştırılmış bebeklerde ortaya çıkan ve genellikle üst ön süt dişleri etkileyen bakteriyel bir hastalıktır. Biberon çürüğü olarak adlandırılan durum, erken çocukluk çağı çürükleridir. 6 yaş öncesinde, bebeklerin süt dişlerinden birinde ya da birden fazlasında çürük olması durumu olarak açıklanabilir. Çoğunlukla bu çürüklerin biberon kullanımından kaynaklandığı düşünülür ve bu nedenle toplumda da bu isimle adlandırılır.

Biberon Çürüğü Nedir?

Biberon çürüğü, uzun süreli biberon kullanımından dolayı bebekler ve küçük çocukların süt dişlerinde aşınma ve lekelenmelere sebep olan önemli bir problemdir. Şeker bazlı sıvıların, süt ve takviyeler gibi içeceklerin, bebeklerin dişlerinde uzun bir süre kalmasından dolayı ortaya çıkan bu sorun ayrıca, bebeklerin dişlerinin erken dönemde çekilmesine bile yol açabilir.

Hangi Dişler En Çok Etkilenir?

Biberon çürüğü sorunundan en çok etkilenen alan, genel olarak ön iki süt dişi olsa da herhangi bir diş de bu sorundan etkilenebilir. Süt dişleri, bebeklerin büyümesi ile beraber gelişmesi için son derece önemlidir ve yetişkin dişlerin sağlığıyla doğrudan ilişkilidir.

Biberon Çürüğü süt Dişleri Hangi Sorunlara Yol Açar?

  • Kötü yemek alışkanlıkları,
  • Konuşma problemleri,
  • Çapraşık dişlerin oluşması,
  • Yetişkin dişlerin hasar görmesi.

Süt dişleri, hasar gördüğü zaman yetişkin dişlerin çapraşık hale gelme olasılığı büyük ölçüde artar. Böylece ileri dönemlerde sıkıntılı ortodontik tedavilere ihtiyaç doğar. Ayrıca süt dişleri, diğer kalıcı dişlere oranla çok daha kolay çürür. Bu sebeple son emzirme eylemini ya da bebeği biberon ile beslemeyi, bebek uykuya dalmadan önce yapmak en iyi yol olacaktır. Bununla birlikte dişleri henüz çıkmayan bebeklerin, ağız içi ve dişleri olan çocukların ise 3 ile 4 yaşlarına kadar dişlerinin her gün macunsuz olarak temizlenmesi şarttır.

Biberon Çürükleri Tedavi Edilebilir mi?

Biberon çürüklerinin tedavisi, çocuğun yaşının küçük olması nedeni ile zor olmakla birlikte, çocuk diş hekimliği uzmanları tarafından ve ailelerin yardımı ile gerçekleştirilebilmektedir. Genellikle diş hekimi koltuğunda anne ya da babanın kucağında tedavi edilen çocuk, kısa süren ve olabildiğince ağrısız geçirilen seanslarla sağlıklı dişlere kavuşabilmektedir. Çürükler ağızda yaygın ve çok sayıda ise ve çocuğun kooperasyonu sağlanamıyor ise tedavilerin bir anestezi uzmanı eşliğinde genel anestezi altında gerçekleştirilmesi de gerekebilmektedir.