Diş Kanal Tedavisi Nedir? Endodonti Nedir ?
Ankara Kanal Tedavisi
Endodonti, diş içinde bulunan doku ve yapılarla ilgilenen diş hekimliği dalıdır.Tedavi edilmemiş çürükler nedeniyle dişin iç dokusunun hasar görmesi ve/veya iltihaplanması durumunda, bu dokunun uzaklaştırılıp, kök kanalının şekillendirilmesi, temizlenmesi ve ardından kanalın dolgu maddeleriyle doldurulması işlemine kanal tedavisi adı verilmektedir.Şiddetli veya sürekli diş ağrısı yaşıyorsanız acilen diş hekimine görünmelisiniz. Diş ağrısının en yaygın nedeni diş çürüğüdür.
Eger soğuk veya sıcak bir etkenle şidettli diş ağrınız başlıyor ve uzunca bir süre devam ediyorsa muhtemelen bir dişinizde çürük nedeniyle kanal tedavisine ihtiyacınız olabilir.
Uykunuzdan şiddetli bir diş ağrısı ile uyanmışsanız kanal tedavisi ihtiyacı olan bir dişiniz olabilir.
Beklenmedik bir anda yüzünüzde bir şişlik oluşmuşsa acilen bir diş hekimine görünmelisiniz, kanal tedavisinin sayesinde rahatlatılabilecek bir diş enfeksiyonunuz olabilir.
Darbe gelmesi sonucu dişiniz kırılmış ise kanal tedavisi yapılması ve uzun sürelerle takip edilmesi gerekebilir.
İşlem öncesinde ilgili dişiniz lokal anestezi ile uyuşturularak hissizlik sağlanır. Belirli kurallara göre dişinizin iç dokusuna ulaşım için kavite açılarak diş kanalına veya kanallarına erişildikten sonra uygun alet ve solüsyonlarla kanallar içerisindeki iltihaplı sinir dokusu temizlenir, kanallar şekillendirilip doldurularak tedavi tamamlanır.
Kanal Tedavisinde Merak Ettikleriniz
Kanal Tedavisi Nedir ?
Çoğunlukla dişte derin bir çürük varlığında yapılan ve dişi çekilmekten kurtarmaya yönelik uygulanan tedavidir. Dişin kurtarılabilme ihtimali size çiğneme sisteminizin en konforlu halini sunacaktır.
Kimler diş kanal tedavisini yapabilir?
Tüm diş hekimleri kanal tedavisi yapabilir.
Endodonti uzmanı nasıl olunur?
Diş hekimliği fakültesini bitirdikten sonra girilen DUS (Dişhekimliğinde Uzmanlık Sınavı) sınavı sonrası hekim tercih ettiği diş hekimliği uzmanlık dallarından herhangi birinde uzmanlaşabilmektedir. Endodonti bölümünü tercih eden diş hekimi 3 yıllık eğitim süresinin ardından “endodontist” ya da yaygın bilinen ismiyle “ kanal tedavisi uzmanı ” ünvanını almaya hak kazanır.
Hekimler isterlerse kanal tedavisi alanında doktora da yapabilmektedirler. Endodonti alanında doktora; diş hekimliği fakültesini bitirdikten sonra Endodonti Anabilimdalı’nda alınacak en az 4 yıllık bir “doktora eğitimi” sonucu sınav ve bilimsel bir eserle erişilen bir basamaktır. Sonunda hekim “Bilim Doktoru” ünvanına sahip olur. Bu ünvanın uluslararası resmi tanımlama terimi “PhD” dir.
Kanal tedavisinin yapılması sırasında ağrı duyar mıyım?
Doğru ve etkili bir lokal anestezi uygulaması sonrası ağrı duyulmamaktadır. Çok istisnai durumlar haricinde kanal tedavisi oldukça konforlu ve ağrısız uygulanabilinen bir tedavidir.
Tedaviden yapıldıktan sonra ağrım olur mu?
Endodontik tedavi sonrası 1 hafta kadar dişinizde dokunma hassasiyeti ve basit ağrı kesicilerle geçirebileceğiniz hafif ağrılar olabilir. Bunlar gayet normaldir ve her geçen gün azalarak kaybolacaktır.
Kanal tedavisinin sonrası soğuk veya sıcak hassasiyetim olur mu?
Kanal tedavisi sonrası tedavi yapılan dişiniz soğuk veya sıcak herhangi bir uyaranı hissetmez.
Tedavi süresi ne kadardır?
Artık günümüzde kanal tedavisi sırasında kullanılan döner alet sistemleri, fosfor plak tarayıcı veya rvg görüntüleme sistemleri, kök ucu bulucu elektronik cihazlar(apex locator) sayesinde çok kısa sürelerde uygulanabilmekte ve oldukça başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.Tek seansta bitirilecek bir durumdaysa dişiniz ortalama 45dk ile 1 saat civarında tamamlanabilmektedir. Birden fazla seans uygulanacak ise ortalama 30’ar dakikalık seanslar halinde çalışılabilmektedir.
Kanal tedavisinde film çekilmesi gerekli midir?
Tedavinin normal prosedürü gereği diş köklerinin ve çevre dokularının gözlemlenebilmesi amacıyla tedavi öncesinde bir film alınmaktadır.Tedavi sırasında eskiden kök boyunu ölçebilmek için 1 veya daha fazla film alınması gerekirken artık kök boyunu ölçebilen elektronik cihazlar (apex locator) sayesinde film alınmasına gerek kalmamaktadır. Ancak özel durumlarda hekim ihtiyaç görürse film alınması gerekebilir.
Kanal tedavili diş ağrı yapar mı?
Evet yapabilir. Kanal tedavisi yapılmış dişin sinirleri alınmış olmasına rağmen dişiniz ağızda canlı çevre dokular ile etkileşim halindedir. Fırçalanmaması halinde dişeti iltihapları sonucu ağrı duyabilirsiniz. Ya da zamanla köklerde gelişebilecek bir enfeksiyon nedeniyle ağrı meydana gelebilir.
Kanal tedavili diş çürür mü?
Evet kanal tedavisi yapılmış dişiniz de diğer dişleriniz gibi aynı oranda çürüme riski altındadır.
Kanal tedavisi sonrası dişim nasıl görünecek?
Kanal tedavi eğer ön dişinize uygulanıyor ise (çok özel durumlar haricinde) zaten dişinizin arka yüzünden çalışıldığı için herhangi bir görüntü değişimi olmayacaktır. Zamanla diş renginde hafif değişiklikler olabilir. Devital bleaching ismi verilen beyazlatma yöntemleri ile rengi düzeltilebilmektedir.Arka dişlerinizde ise kanala ulaşım için açılan kısmın dolgusunu ağzınızda görebilirsiniz. Tedavi sonrası dişinize en uygun restorasyon doktorunuz tarafından size tavsiye edilecektir. Kompozit dolgular, amalgam dolgular, metal destekli porselen kron uygulamaları veya zirkonyum destekli porselen kron uygulamaları seçenekler arasındadır.
Hamilelerde kanal tedavisi yapılabilir mi?
Evet. Hamilelikte diş tedavisi için en uygun dönem ikinci üç aylık dönemdir. Ancak şiddetli diş ağrısı yaşayan anne adaylarının bir an önce ağrısının geçirilmesi hem kendisi hem de bebeğinin sağlığı açısından önem arzetmektedir. Kadın doğum uzmanlarının da tavsiyesi ile anne adayının acil diş tedavisi uygun önlemler alınarak gerçekleştirilmelidir.
Daha önceden yapılmış kanal tedavisi yeniden yapılabilir mi?
Evet tedavi yenilenebilir. Kanal tedavisinin yeniden yapılması işlemine retreatment ismi verilmektedir.
Bu tedavi pahalı bir işlem midir?
Tedavisi yapılmayıp diş çekildiğinde yerine yapılması muhtemel tedavi olan implant ve protez masrafları düşünüldüğünde kanal tedavisi oldukça ekonomik bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.
Retreatment ne demek? Retreatment başarı oranı nedir? Neden retreatment yapılıyor?
Retreatment kanal tedavisinin yeniden yapılması demektir. Retreatment başarı oranı dişin ve çevre dokularının durumuna ve uygulayıcının tecrübesi ve uygun donanımının varlığına göre çok değişkenlik göstermektedir. Ancak yüksek yüzdelerle başarı oranları elde edilmektedir. Başarısız olmuş kanal tedavilerinin yenilenerek dişin ağızda tutulabilmesi amacıyla yapılmaktadır. Diğer alternatif dişin çekimidir ve sonrasında implant tedavisi ve protez uygulamalarıdır.