Diş Kaplama Ağız Kokusu Yapar Mı?

Kaplama Ağız Kokusu Yapar Mı?

Diş Kaplama Ağız Kokusu Yapar Mı?

Diş Kaplama ve Ağız Kokusu

Diş kaplama  ağız kokusu yapıp yapmayacağı ile ilgili soru, çoğu zaman diş kaplaması yaptırmadan önce sorulur. Daha pahalı olan kaplamayı yaptırsaydım ağzımda koku olmaz mıydı?” diye soruyor. Ağız kokusu, ağızdaki herhangi bir sorunun belirtisi olarak ortaya çıkar. Kişi bazen kendisi fark etmese bile etrafındakiler bu kokudan rahatsız olur. Kişinin bu durumu fark etmesi çevresinden bir kişinin onu uyarması ya da ağız kokusunun çok artmasıyla mümkün olur. İlerlemiş rahatsızlıklarda, diş eti kanaması ile birlikte sabahları ağızda paslı tat hissi oluşması en önemli belirtilerdendir. Dişlerini düzenli fırçalayan kişilerde bile zaman zaman ağız kokusuna rastlanabilir.

Ağız kokusuna  Diş kaplaması Neden Olur?

Çoğunlukla dişlerinde dolgu ya da köprü gibi uygulamalar olan kişiler ağız kokusu sorunu yaşadıkları için kokunun kaplamadan veya alt dolgudan meydana geldiği düşünülür. Ağız kokusunun her zaman dış kaynaklı olmayabileceğini bilmek gerekir. Sinüs boşluklarındaki enfeksiyon ya da akciğerde yaşanan bir problem ağız kokusuna neden olabilir. Mide rahatsızlıkları da ağız kokusu yapar. Ağızda koku var ise ilk önce ağzın ve dişlerin kontrol edilmesi gerekir.

Yapılması gereken ilk şey, bir diş hekimine gitmektir. Böylelikle diş kaynaklı sorunlar daha kolay saptanıp ortadan kaldırılabilir. Mide veya akciğer kaynaklı bir kokudansa diş ve ağızdan kaynaklanan koku daha kolay bir şekilde yok edilir. Ağız ve dişler, besinlerin öğütülüp tükürükle ıslatıldığı ve sindirimin başladığı önemli bir organdır. Bu sistemde gelişen herhangi bir bozukluk, bazı olumsuzluklar ile devam eder. Mesela bir diş kaybı, sindirimin başlangıcında aksama nedenidir. Diş eti enfeksiyonu da büyün vücudu olumsuz etkiler.

Ağız kokusunda öncelikle dişlerin araştırmaya başlandığını ve ağız kokusunun kaynağının aranır. Akciğerler ve mide kaynaklı ağız kokusunu saptamak ve tedavi etmek için çok sayıda tahlil yapmak gerekir. Endoskopi ve bronoskopi gibi tetkiklere kalkışmadan önce dişleri ve diş etlerini kontrol etmek gerekir.

Diş Eti Kaynaklı Ağız Kokusu, Tedavisi

Kaliteli malzeme ve kaliteli işçilik ile üretilen diş kaplamaları koku yapmaz. Kokunun diş kaplamalarından geldiği düşünülür. Oysa ağız kokusu genellikle diş eti hastalığı sebebi ile ortaya çıkar. Diş eti hastalığını oluşturan etkenlerden bir tanesi diş kaplaması veya diş köprüsü olabilir. Ancak sorun diş etinin hasta olmasıdır. Kan dolaşımını bozulan dişeti önce kızarıklık ödem ve kanama ile belirti vermeye başlar. Bu süre içerisinde bakteri plağı sayısı artar. Diş etinin kanaması ile birlikte kişi diş fırçaladığında kanama olması sebebi ile fırçalamayı daha az yapar. Bu durum hastalığın hızla ilerlemesine neden olacaktır. Kanayan diş etlerinin hasta olduğunu bilmek gerekir. Zamanında müdahale edilmeyen dişeti kanamaları ilerleyen aşamalarda altındaki kemik dokusunda soruna sebep olacaktır. Derin diş eti cepleri zaman içerisinde dişlerin sallanmasında neden olur.

Çürük Nedeni İle Olan Ağız Kokusu

Çürük nedeni ile oluşan ağız kokusu bile çoğu zaman diş kaplamasının neden olduğu ağız kokusu zannedilir. Diş çürüyor ise öncelikli sorun dişin mine tabakasında ortaya çıkan bozulmadır. Bakteriler dişin sert dokuları üzerinde asit oluşturarak yapının yumuşamasına sebep olur. Bakterilerin tutunması için elverişli alan oluşmuştur. Diş çürük boşluğu içerisinde biriken yemek artıklarını ve artan bakteriler ağız kokusuna neden olacaktır. Genellikle İki dişin arasında ortaya çıkan ara yüz çürükleri ilk oluşmaya başladıkları dönemde fark edilmesi zor çürüklerdir. Çürük bazen kaplama dişin hemen yanındaki dişte olabilir. Bu durumda diş kaplamasından koku geldiği düşünülür. Oysa problemden diş çürüğü sorumludur.