Porselen laminate kaplama Ankara, zirkonyum.

Zirkonyum Porselen ,Laminate Veneer, Protez

Porselen laminate kaplama, zirkonyum. Yıllar vücudumuzun diğer bölgelerinde yaptığı harabiyeti dişler üzerinde de yapar. Dişler aşınır, çürür, kırılır veya çekilir. Eğer dişlerin tümü veya   bazıları eksilmişse protezler;   görünümü, çiğnemeyi,   ısırmayı ve konuşmayı düzeltir. Diş kayıpları az sayıda ise   kuron ve köprüler (sabit protezler); fazla sayıda diş   eksikliği varsa hastaya hareketli protez uygulanır ve bu uygulamalar protetik diş tedavisi olarak adlandırılır.

Porselen diş kaplama Ankara
Porselen diş kaplama Ankara

Zirkonyum Porselen Diş Kaplama

Zirkonyum porselen, en büyük fark olarak diş eti ve diş dokuları ile olan en mükemmel uyumudur. Porselen metal destekli porselenler ile zirkonyum diş kaplamaları arasındaki farklardan dolayısıyla zirkonyum porselenler daha çok tercih edilmektedir.

  • Zirkonyum porselenler doğal diş minesi gibi yarı geçirgen özelliktedirler. Bundan dolayı bazı ışıkları yansıtıp bazılarını da absorbe ederler. Bu ışık geçirgenliği özelliği sayesinde özellikle ön bölge restorasyonlarda doğal dişe en yakın görünüm elde edilebilir.
  • Zirkonyum kuronlar, doğal dişlerde olan ışığı geçirgenlik özelliğine sahip oldukları için bir derinlik ve canlılık ortaya çıkar ve doğal dişe en yakın estetik görüntü sağlanır. Fakat çok iyi yapılmış bile olsa metal destekli porselenler, metal metalin ve metal üzerine sürülen beyaz renkli örtücü malzemenin donuk ve yapay görüntüsünü yansıtır, estetik sorunlar çıkarır.
  • Dişeti çekilmelerinde, metal destekli restorasyonlar diş ile birleşen kısımlarda gri bir görüntü oluştururken full porselen restorasyonlarda diş etleri çekilse bile böyle bir görüntü oluşmaz.
  • Altyapıda metal kullanılmadığı için dişeti ile restorasyonun birleşim bölgesinde koyu renkli çizgiler oluşmaz.
  • Altyapıda kullanılan metal alaşımındaki bazı metallere karşı (nikel vb.) allerji oluşma riski oratadan kalkar.
  • Özel simanlarla yapıştırıldıkları için, üzerlerine geçirildikleri dişe daha iyi tutunurlar ve simanların özelliğinden dolayı renkleri daha doğal gözükür.
  • Zirkonyum kuronlar, doğal dişlerde olan ışığı geçirgenlik özelliğine sahip oldukları için bir derinlik ve canlılık ortaya çıkar ve doğal dişe en yakın estetik görüntü sağlanır. Fakat çok iyi yapılmış bile olsa metal destekli porselenler, metal metalin ve metal üzerine sürülen beyaz renkli örtücü malzemenin donuk ve yapay görüntüsünü yansıtır, estetik sorunlar çıkarır.

Metal desteksiz tam seramik kuronlar ve köprüler

  • Aşırı madde kaybına uğramış dişlerin restorasyonu için yaptığımız kuron veya köprü protezlerini normalde altyapılarını metal olarak imal eder ve üstteki porselenin kırılmamasını sağlarız.
  • Günümüzde artık metal kullanmadan güçlendirilmiş porselenden üretilen altyapılar metalin yerini tutmaktadır ve biz istisnai durumlar dışında metal alt yapıyı sağlık ve estetik açısından artık seçeneklerimiz arasında daha zor bulundurmaktayız.
  • Doğal dişler ışığı geçirir. Bunun sonucu olarak da dişte derinlik ve canlılık ortaya çıkar. Metal desteksiz porselen kuronların (tam seramik) ışık geçirme özelliklerinden dolayı, derinlik ve canlılıkları daha fazladır böylece doğal dişe en yakın sonuçlar elde edilir.

Zirkonyum Porselen Avantajları

  • Tam seramikler ışığı geçirdiklerinden doğal diş yapısına çok benzer bir estetik oluştururken, çok iyi yapılmış bile olsa metal porselenlerde bir donukluk ve yapaylık vardır. Bu nedenle özellikle ön dişlerde tam seramikler tercih edilmelidir.
  • Metal destekli porselenler bazı ışıklarda (disko,fotoğraf makinası flaşı vb) ağızda yokmuş gibi koyu renk bir boşluk görüntüsü verirler. Tam seramikler ise doğal diş gibi tepki verir ve her türlü ışığı geçirirler.
  • Metal destekli porselenler mekanik olarak dişe yapıştırılırlar. Tam seramikler ise mekanik ve kimyasal olarak dişe yapıştırılırlar (Adeziv Simantasyon). Bu yüzden metal desteklilere göre tutuculukları çok daha yüksektir. Daha zor düşerler.
  • Alt yapısında metal olmadığı için kuron - diş eti hizasında koyu renk (Mor Renkli) bir çizgi olmaz. Daha estetik bir görüntü sağlanır.
  • Diş eti çekildiğinde, full porselenler estetik görünümlerini korurlarken, metal porselenler diş ile birleştikleri bölgede kötü bir görüntü oluştururlar.
  • Alt yapıda kullanılan bazı metallere karşı (nikel vb.) oluşabilecek allerji riski tam seramiklerde yoktur.

Metal desteksiz köprüler

Güçlendirilmiş porselenin özel makinalarda sıkıştırılması yada freze edilmesi (kesilmesi) ile elde edilir. Özellikle ön dişlerde, ışık geçirgenliğinin çok iyi olmasından dolayı tercih edilir.

 

Metal desteksiz zirkonyum esaslı köprüler

Bu sistemde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir renk olan zirkonyum alaşım kullanılır. Sistemin en büyük avantajı, ulaştığı çok yüksek dayanılılıkla, arka bölgedeki köprülerde tam estetik bir görünüm sağlamaktı

Porselen Laminate Veneerler / Yaprak Porselenler

Gülüşlerinden memnun olmayan bireylere, doğal ve estetik bir gülümseme kazandırmak amacıyla dişlerinin ön yüzeyine yapılan seramik restorasyonlardır.

Dişlerde küçük pozisyon değişikliği yapmak, dişlerinin rengini, boyutunu ve şeklini değiştirmek isteyen hastalar için uygulanan başarılı estetik diş hekimliği uygulamalarıdır.

Bu yöntemde tam kuron kaplama uygulamalarından farklı olarak sağlıklı dişlerin çok fazla kesilmesine gerek yoktur. Genellikle dişler hiç kesilmeden uygulanabildiği gibi, dişlerin sadece ön yüzeylerinden 0.3-0.5 mm kadar çok ince bir mine tabakası kaldırılarak da uygulana bilmektedirler.

Laminate Veneer Fiyatları

Laminate Veneer (Yaprak Porselen) fiyatları Türk Diş Hekimliği Birliği fiyat tarifesine göre saptanmaktadır.

 

Porselen laminalar halk arasındaki adıyla yaprak porselenler ne demektir?

Dişlerin şekillerini ve renklerini kalıcı bir şekilde değiştirmek amacıyla kullanılan bir tekniktir. Kişinin beklentisine, diğer diş ve dişetleri ile dudak yapısına uyum sağlayabilen parlak, düzgün ve doğal gülüşlere sahip olmalarını sağlayan çok ince porselenlerdir. Laboratuvar ortamında hazırlanan laminalar diş hekimi tarafından dişin ön yüzeyine yapıştırılır.

 

Hangi durumlarda yaprak porselen uygulanır?

  • Dişlerin arasındaki boşlukların kapatılması, diş boylarının uzatılması ve dişlerin yeniden şekillendirilmesi gerekiyorsa,
  • Kırık veya çatlak dişlerin tedavisi amacıyla,
  • Diş rengini beğenmeyen, antibiyotik ya da florozis nedeni ile renklenmiş dişleri olan hastalarda veya kalıcı beyazlık isteyen hastalarda,
  • Dişlerin pozisyonlarında hafif değişiklikler yapmak amacıyla,
  • Dişlerin daha genç görünmesini sağlamak amacıyla,
  • Yapısal olarak küçük sürmüş dişlerin büyütülmesi amacıyla,
  • Eski ve yıpranmış dolgulu dişlerin görünümlerinin iyileştirilmesi istendiğinde,
  • Gülüşünü beğenmeyen hastalarda gülüş tasarımı amacıyla uygulanır.

 

Porselen laminateler yapılırken kaç kere diş hekimine gitmeliyim?

Porselen laminatelerin tamamlanması için en az 2 seansa ihtiyaç vardır. Randevunun uzunluğu dişin durumuna ve laminate veneer sayısına göre değişiklik gösterir.

Eğer dişetlerinin estetiği ile ilgili başka işlemler de gerekiyorsa önce dişeti tedavileri tamamlanmalı, daha sonra laminate veneerler  ile ilgili aşamalara geçilmelidir.

 

Porselen laminate veneerler yapılırken ağrı hisseder miyim?

İşlem sırasında genellikle ağrı duyulmaz. Ancak bazı durumlarda lokal anestezi yapılarak hastanın işlem sırasında ağrı duymaması sağlanabilir. İşlem sonrası ise yapıştırma seansına kadar dişleri korumak amacıyla geçici laminate veneerler yerleştirilir.
Bu nedenle bir sonraki seansa kadar hasta estetik bir sorun yaşamaz ve hassasiyet önlemiş olur.

 

Porselen laminate veneerlerin yapım aşamaları nasıldır?

İlk seansta dişlerin ön yüzeyinden yaklaşık 0,3 - 1 milimetre kalınlığında mine dokusu kaldırılır ardından ölçü alınır.
Laboratuvar ortamında dişlere uygun renk ve formda, gülüşü tamamlayacak, ince porselen laminateler tasarlanır ve dişe uygun renkte özel yapıştırıcılar ile yapıştırılır.

 

Porselen laminatelerin önceden nasıl görüneceğini anlayabilir miyim?

İlk muayenede dişler kesilmeden önce hasta ağzından ölçü alınır. Elde edilen model ile laboratuarda özel bir malzemeden mock-up (prova çalışması) uygulaması yapılır.
Böylece doktor ve hasta 3 boyutlu bu model üzerinde ve ağızda istedikleri değişiklikleri yapabilirler ve son estetik görünümün nasıl olması gerektiğine karar verebilirler.

 

Porselen laminateler neden daha estetik bir görünüm sağlar?

İnce yapılı porselen laminateler doğal diş minesine benzer, çünkü diş minesi gibi şeffaftır. Doğal diş üzerine ışık geldiğinde yansımaz, diş minesinden geçerek altındaki opak (ışık geçirmeyen) dentin dokusuna nüfuz eder. Lamina da diş minesi gibi şeffaf olduğundan dişte parlak bir görünüm sağlar. Mat ve doğal olmayan görünüm engellenmiş olur. ***Ayrıca altlarında metal yapı olmadığından dişetlerinden yansıyan siyah bir görüntü oluşmaz.

 

Porselen laminatelerin avantajları nelerdir?

  • Yapımı için diş yüzeyinden çok az madde kaldırılır. Kaplama yapımında olduğu gibi dişin çepeçevre küçültülmesine gerek yoktur.
    • Sigara, çay, kırmızı şarap, kahve gibi gıdalarla boyanmazlar.
    • Metal içermedikleri için dişetlerinde zamanla gri bir yansımaya neden olmazlar.
    • İnce ve saydam oldukları için ışığın geçmesine izin verirler ve uygulandığı dişlerin tamamen doğal görünmesini sağlarlar.

 

Porselen laminate yapıldıktan sonra nelere dikkat etmeliyim?

Porselen laminateler yapıştırıldıktan sonra dişlerinizin doğal bir parçası gibi olacaktır. Yine de porselen laminatelerinizin hasar görmemesi için, tırnak yeme, kalem ısırma, diş gıcırdatma ve sıkma gibi alışkanlıklardan ve sert gıdaların ön dişlerle ısırılmasından, koparılmasından kaçınmak gerekir.

 

 

Porselen laminateler kimlere yapılamaz?

  • İleri derecede renklenme görülen dişlerde (ileri derecede kahverengi görünümlü tetrasiklin ve florozis hastalarında)
  • Dişlerini sıkan ve bu sebeple dişleri aşınmış hastalarda,
  • Dişlerinde çok büyük dolgular ve çürükler olan hastalarda,
  • Dişlerin baş başa kapandığı durumlarda,
  • Yeterli mine dokusu olmayan hastalarda uygulanması sakıncalıdır.

 

Porselen laminaltelerin porselen kaplamalara göre avantajları nelerdir?

Porselen kaplamaların dişe uygulanabilmesi için dişten 2 mm dokunun çepeçevre kaldırılması gerekir. Porselen laminateler için ise sadece ön yüzden 0,3-1 mm kaldırılması yeterli olacaktır.

 

Porselen laminatelerin bakımını nasıl yapılmalıdır?

Ağız boşluğunda çok sayıda bakteri bulunduğu için tüm restorasyonlar çürük oluşumu açısından risk taşırlar. İyi bir ağız hijyeni sağlamak, diş ve laminate birleşimini mümkün olduğu kadar temiz tutmak laminatelerinizin ömrünü uzatacaktır. Bu amaçla rutin ağız bakımınızı (diş macunu, diş fırçası, diş ipi ve arayüz fırçası) ve rutin hekim kontrollerinizi aksatmamalısınız.

BİZE ULAŞIN

MAHALL KULE OFİS

Mustafa Kemal Mah. Dumlupınar Bul. No: 274 B-Blok  Kat:15 Daire:167  06530 Çankaya/ANKARA

(0312) 466 22 77 - (0533) 598 56 71

Google Map

Google Harita Üzerinden Adres Bilgisi