Eksik diş varken ortodontik tedavi (diş teli takılması) mümkündür. Ancak tedavi süreci, eksik dişin yerine ve genel diş yapısına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Eksik dişin olduğu bölgede ortodontik boşluklar kapatılabilir ya da implant veya köprü tedavisi gibi yöntemlerle eksik dişin yeri doldurulabilir. Ortodontist, dişlerin pozisyonunu düzeltmek ve doğru hizalamayı sağlamak için tedavi planı yapar. Bu nedenle eksik bir diş ortodontik tedaviyi engellemez. Tedavinin planlaması kişiye özel yapılır.
Ortodontik tedavi planlamalarında eksik dişler sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Eksik dişler, doğumsal olarak hiç oluşmamış olabileceği gibi, ilerlemiş çürükler veya kök ucu lezyonları kaynaklı diş çekimlerinden dolayı da ağız içinde gözlemlenebilmektedir. Bazı boşluklar diş telleri kullanılarak tamamen kapatılabilir ya da bonding yapılarak kapatılacak şekle getirilebilir.
Diş Teli Çeşitleri Nelerdir?
Diş teli çeşitleri , farklı yapılara sahip diş telleri kullanmak suretiyle diş teli ihtiyacı duyan bireylere farklı seçenekler sunmaktadır. Diş tellerinin amacı, ortodontik tedavisine başlayan hastanın dişlerini olması gereken dizilişe kavuştururken, kişiye sağlıklı ağız ve çene fonksiyonları kazandırmaktır. Ortodontik tedaviye erken yaşta başlanılması kişinin ileride karşılaşabileceği çene sorunlarını, gömük diş ve çene darlığı ile diş çapraşıklıklarını engellemeye yardımcı olur. Diş teli çeşitleri arasında seçim yaparken öncelikle diş hekimi hastanın ağız ve diş yapısına göre yönlendirme yapar, hangi diş telinin kullanılacağına ise hekim ve hasta ortak karar verir.
- Metal braketler
- Porselen braketler
- Lingual braketler
- Şeffaf plaklar
Diş Teli İçin Diş Çekimi Şart Mı?
Diş teli tedavisinde diş çekiminin gerekip gerekmediği hastanın durumu ve ihtiyaçlarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Tedavi planı oluşturulurken, kişinin ağız yapısı, dişlerin pozisyonu, çene yapısı ve tedavi hedefleri göz önünde bulundurulur. Bu değerlendirme bazen diş çekimini gerektirebilir. Özellikle dişlerin çene içinde sıkışık olması ya da çene-diş uyumsuzluğu durumlarında, dişlerin düzgün sıralanabilmesi için yer açılması amacıyla diş çekimi yapılabilir.
Arka Dişlerin Eksik Olmasının Gizli Sonuçları
Modern diş hekimliğinin amacı, eksik dişleri olan bireylere normal ve sağlıklı fonksiyon, konfor, estetik, konuşmayı geri kazandırmaktır. Nüfusumuzun hem yaşlanmakta hem de artmakta olduğu düşünüldüğünde, giderek artan sayıda insan diş kaybından olumsuz etkilenmektedir. Bununla birlikte, bir kişide ne kadar çok diş kaybı yaşanırsa, bunu telafi etmek için gerekli tedavi alternatifleri o kadar zor olabilir. Teşhis araçlarının ve yenilikçi tedavi protokollerinin geliştirilmesinde devam eden araştırmalar ve yenilikler sonucu, öngörülebilir tedavi başarısı daha kolaydır. Yazımızı devamını okuyabilirsiniz.